Wellicht vraagt u zich weleens af waarom uw kind zoveel moeite heeft met leren zwemmen. Of heeft u wagenziekte pilletjes gekocht om die lange reis zonder misselijkheid te kunnen overbruggen. Of lukt het ondanks alle inspanningen en therapieën maar niet om het kind zindelijk te laten worden.
Of herkent u misschien concentratieproblemen bij uw kind? Of bewegingsonrust, moeite met lezen, onleesbaar handschrift, hyperactiviteit, gedragsproblemen….
Dit zijn slechts een paar van diverse symptomen van een probleem dat al veel eerder kan zijn ontstaan: een achterstand in de neuromotorische ontwikkeling
Achterstand in neuromotorische ontwikkeling
We spreken over een achterstand in de neuromotorische ontwikkeling (of ‘neuromotorische rijpheid van het brein’) wanneer een vroege ontwikkelingsfase niet goed is doorlopen. In een notendop: in het eerste levensjaar van een kind behoren primaire reflexen (waarmee iedereen geboren wordt) te verdwijnen, uit te doven. Maar dat gebeurt niet altijd, vaak als gevolg van problemen tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling of in de eerste maanden daarna. Wanneer de primaire reflexen niet uitdoven, houdt dat verdere motorische en cognitieve ontwikkeling tegen. En dat kan zich uiten op heel veel verschillende manieren, waarvan we er hierboven een paar benoemd hebben.
Onze aanpak
Neuromotorische rijpheid van het brein is een specialisatie binnen onze praktijk. Van onze therapeuten is Marjoleine hierin gespecialiseerd.
Het vaststellen van neuromotorische onrijpheid bij een kind sprake, kan relatief eenvoudig door middel van een aantal motorische testen. Die testen worden, net als bij gewone ergotherapie, op de praktijk afgenomen. Uw kind wordt bijvoorbeeld gevraagd op een bepaalde manier te lopen.
Ook aan u als ouder worden vragen gesteld, bijvoorbeeld over de zwangerschap.
Wanneer er is vastgesteld dat er sprake is van neuromotorische onrijpheid, wordt een behandelplan gemaakt en aan u voorgelegd.
Bijzonderheid
Waar bij ‘gewone’ ergotherapie vaak wekelijks of om de week sessies zijn, is dat voor een behandeltraject voor motorische rijpheid van het brein wat anders.
Meestal start het traject met een afspraak om de week. Zodra de therapeut voldoende inzicht heeft in de snelheid van de neuromotorische ontwikkeling bij uw kind en u en uw kind het oefenen onder de knie hebben wordt het aantal afspraken verminderd naar één keer per vier weken.
De behandeling is erg effectief, maar alleen als de oefeningen ook daadwerkelijk (vrijwel) elke dag gedaan worden. De oefeningen duren niet lang en kunnen prima voor het naar bed gaan, maar ze moeten gedaan worden om resultaat te kunnen boeken.