Wellicht heeft u zich weleens afgevraagd waarom uw kind zoveel moeite heeft met leren zwemmen. Waarom het zo veel inspanning kost om leesbaar te leren schrijven of letters en cijfers blijft spiegelen. Of waarom uw kind het zo spannend vind om te leren fietsen of om op een klimrek te klimmen. Of heeft u wagenziekte pilletjes gekocht om die lange reis zonder misselijkheid te kunnen overbruggen. Of lukt het ondanks alle inspanningen en therapieën maar niet om het kind zindelijk te laten worden.
Dit zijn slechts enkele verschijningssoorten van een achterstand in de neuromotorische rijpheid van het brein. Een bijzonder interessant kennisgebied waar voor velen een wereld van herkenning opengaat!
Die vertraagde ontwikkeling kan komen doordat er nog primaire reflexpatronen aanwezig zijn en/of omdat er geen goede verbinding is tussen de linker- en rechterhersenhelft.
Onze aanpak
Neuromotorische rijpheid van het brein is een specialisatie binnen onze praktijk. Van onze therapeuten is Marjoleine hierin gespecialiseerd.
Door middel van verschillende motorische opdrachten en testjes kan in kaart worden gebracht of de problemen die uw kind ervaart veroorzaakt kunnen worden door een achterstand in de neuromotorische ontwikkeling.
Wanneer dit zo blijkt te zijn is er gelukkig een manier om hier aan te werken. Door dagelijks beweegoefeningen te doen, ongeveer 5 minuten per dag, is het mogelijk om het brein te trainen waardoor het daarna veel makkelijker is om de vaardigheden die nu moeilijk zijn te leren.
Waar bij ‘gewone’ ergotherapie vaak wekelijks of om de week sessies zijn, is dat voor een behandeltraject voor motorische rijpheid van het brein wat anders.
Meestal start het traject met een afspraak om de week. Zodra de therapeut voldoende inzicht heeft in de snelheid van de neuromotorische ontwikkeling bij uw kind en u en uw kind het oefenen onder de knie hebben wordt het aantal afspraken verminderd naar één keer per vier weken.
De behandeling is erg effectief, maar alleen als de oefeningen ook daadwerkelijk (vrijwel) elke dag gedaan worden. De oefeningen duren niet lang en kunnen prima voor het naar bed gaan, maar ze moeten gedaan worden om resultaat te kunnen boeken.